W jaki sposób zagęścić sos?

Co zrobić, by przygotowany przez nas sos nie był zbyt rzadki? Tak sformułowane pytanie zadaje sobie pewnie nie jedna osoba. Niestety czasami zdarza nam się sytuacja, że nasz sos do obiadu nie jest zbyt gęsty. Zastanawiamy się wtedy, co możemy zrobić, by poprawić jego konsystencję. Według informacji uzyskanych od naszych mam czy babć, istnieje wiele możliwości na zagęszczenie sosu.

Przykładem może być użycie mąki, serka, masła, śmietany, chleba lub proces odparowywania. W jaki sposób zagęścimy sos zależy od nas samych, ale dobrze, że mamy kilka wariantów do wyboru. Mąka jako jeden ze sposobów na zagęszczenie sosu Jednym z dość często wykorzystywanych patentów jest dodanie mąki. Można z niej zrobić zawiesinę bądź też zasmażkę.

Według receptury naszych przodków najczęściej do zagęszczenia sosu mieszało się mąkę z wodą i szczyptą soli lub też mąkę z przygotowanym już sosem. Uzyskaną w ten sposób mieszankę należy wlać do gotującego się sosu, jednocześnie energicznie mieszając, by nie doprowadzić do powstania grudek. Podobnie postępuje się z zasmażką. By ją uzyskać, należy na patelni rozpuścić masło, a do tego dodać mąki i podsmażać, aż mąka się zrumieni i straci swój surowy smak.

Naturalny proces zagęszczania sosu Oprócz wyżej wymienionego sposobu można w pierwszej kolejności spróbować bardziej naturalnej i zdrowszej metody. Mamy tutaj na myśli odparowanie. Jest to dość ciekawy pomysł, gdy chcemy zagęścić sos pieczeniowy. W pierwszej kolejności bardzo ważne jest, by odcedzić sos, a więc najpierw wyciągnąć z niego pieczone mięso.

Następnie, cały czas obserwując, musimy gotować uzyskany przez nas płyn, aż do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Opierając się na tej metodzie, należy pamiętać o jednej bardzo ważnej rzeczy. Mianowice trzeba zwrócić uwagę, by mięso nie było zbyt mocno doprawione, ponieważ podczas odparowywania wody w sosie zostają najintensywniejsze smaki. .