Sałatka z kaparami

Bardzo często do dań głównych przygotowujemy sałatki. Jest to dodatek sporządzany najczęściej ze świeżych i surowych warzyw. Jednak czasami zdarza się również sałatka owocowa, która częściej podawana jest jako deser aniżeli dodatek do potraw mięsnych. Ewentualnie niektórzy posiłkują się którymś z owoców, przyrządzając sałatkę warzywną. By nasza sałatka była jeszcze smaczniejsza, do jej przyprawienia używamy specjalnych dressingów, a czasami również śmietany bądź też sosów przygotowanych na bazie majonezu czy oliwy. Zastosowanie kaparów w sztuce kulinarnej Swoje zastosowanie w kuchni europejskiej znalazły kapary.

Są to zamknięte, zielone i ususzone pąki kwiatów. Ich smak określa się jako delikatnie ostry, gorzkawy i cierpko-kwaśny. W związku z tym, że ciepło niszczy ich aromat, najczęściej stosowane są do chłodniejszych dań. Jeśli już chcemy by były one składnikiem potrawy na ciepło, warto dodać je dopiero pod koniec gotowania. Często można spotkać marynowane kapary – w occie czy też oleju. Dzięki swoistym walorom smakowym kapary dodaje się do sałatek, dań ze śledzi, do tatara, a także do marynat warzywnych lub mięsnych.

Jak przygotować sałatkę z kaparami? Jeśli chcemy przyrządzić sałatkę z kaparami, musimy zastanowić się nad jej składnikami. Oprócz kaparów podstawą mogą być zarówno ugotowane ziemniaki, makaron czy ryż, jak też sałata lodowa. Do tego oczywiście powinniśmy dodać miks jarzyn. Ich wybór zależy od tego jaką sałatkę chcemy przygotować. Może to być na przykład: papryka, cebula, pomidor, oliwki, ogórek, rukola. Ciekawym i pożywnym dodatkiem będą również takie składniki jak wędzony lub grillowany tuńczyk, łosoś lub kurczak.

By nasza sałatka była jeszcze bogatsza w dodatki, które będą nie tylko świetnie wyglądać, ale również smakować, możemy użyć jajka oraz startego żółtego sera bądź też mozzarelli.