Przesolona zupa – co zrobić?

Podczas przygotowywania posiłków może zdarzyć się nam kilka mniejszych lub większych „wpadek”. Przykładem może być przesolona zupa… Niektórzy mogą być wręcz oburzeni, że mogliśmy doprowadzić do takiej sytuacji. Najlepszym wytłumaczeniem będzie odpowiedź w stylu: „Wieczko od solniczki się obluzowało i do zupy wpadło za dużo soli”. Jako dobra gospodyni lub dobry gospodarz, wiemy jak temu zaradzić. Istnieje kilka naprawdę skutecznych trików, które pozwolą nam na zmniejszenie ilości soli w naszej potrawie. Porady na średnio przesoloną zupę Najstarszym i chyba najbardziej popularnym sposobem na przesoloną zupę jest ziemniak. Wystarczy go obrać, opłukać i włożyć do zupy na około 10 minut. Następnie wyjąć i nasza potrawa powinna być znacznie mniej słona.

Kolejną metodą jest woreczek ryżu – również gotujemy około 10 minut i wyciągamy. Następnym znanym trikiem jest białko z jajek. Oddzielamy żółtko od białka, a następnie wrzucamy samo białko do zupy. Dzięki ścinaniu się białka, sól zostaje częściowo wchłonięta, a nam nie pozostaje nic innego, jak przecedzenie zupy bądź też zebranie ściętego białka łyżką cedzakową. Co zrobić, gdy nasza zupa ma wysokie stężenie soli? Kiedy stężenie soli nie jest zbyt wysokie, mamy kilka cennych wskazówek, co można zrobić, by zupa była jadalna. Jednak jak postąpić, kiedy tej soli jest bardzo dużo? Ciekawym i chyba jednym z lepszych pomysłów jest odlanie części zupy i rozcieńczenie wodą. W ten sposób uzyskujemy dodatkowy wywar, a tym samym mamy pyszny, umiarkowany w smaku bulion, którego potrzebujemy do naszej zupy. Jeśli nadal będziemy uważali, że soli jest za dużo, ciekawą alternatywą może być dodanie surowych warzyw, które również powinny zniwelować słony smak.

Żeby złagodzić słoność naszej zupy, można już po jej nalaniu dodać śmietany lub jogurtu.