Muffinki dla dzieci bez cukru

Jak wszyscy dobrze wiemy, dzieci są smakoszami słodkich i słonych przekąsek. Nie raz mamy problem, by odmówić dziecku kupienia czegoś słodkiego. Co gorsze, zdajemy sobie sprawę, że nadmierna ilość spożywania niezdrowych produktów negatywnie wpływa na ich organizm, a także rozwój. Co zrobić, by sprawić dziecku przyjemność, a tym samym zadbać o jego prawidłowy rozwój i dostarczanie witamin, a nie sztucznych składników, które niestety znajdują się w wielu batonach? Niestety ilość cukru zawartego w kupnych produktach jest czasami zbyt duża.

Owoce, warzywa i słodkie przekąski Ciekawym pomysłem są różnego rodzaju owocowe sałatki czy przekąski z warzyw. Jeśli dzieci są niejadkami, takie produkty warto podawać im w ciekawy sposób, tak by niejako zachęcić je do ich spożycia. Jeśli nasza pociecha ma ochotę na coś słodkiego, może warto poświęcić trochę czasu i przygotować coś samemu. Wówczas mamy kontrolę nad tym, jakie składniki zostały użyte, a tym samym możemy pewne rzeczy modyfikować.

Coraz popularniejsze są mini babeczki. Wiele dzieci wprost uwielbia zajadać się muffinkami. Niepożądanym zdrowotnie składnikiem we wszelkiego rodzaju wypiekach jest biały cukier. Czym zastąpić cukier? Skoro już istnieje moda na ekologiczną, zdrową żywność i na bycie fit, warto pomyśleć, czym zastąpić niezdrowy biały cukier w naszych wypiekach.

Możliwości jest coraz więcej, a dostępność produktów jest coraz powszechniejsza. Kiedy już przygotowujemy muffinki dla dzieci, warto sięgnąć po takie zamienniki białego cukru jak stewia, ksylitol, karob, syrop klonowy, czy też melasę. Wszystkie wymienione składniki są znacznie zdrowsze i lepiej przyswajalne przez organizm człowieka. Wynika z tego, że w niewielkich ilościach spożywanie słodkich łakoci nie będzie aż tak niezdrowe.

Warunkiem jednak jest stosowanie zdrowych zamienników.