Jaka surówka pasuje do kaczki?

Kaczka jako danie uchodzi za dość wyszukany posiłek. Istnieje wiele przepisów, które pomogą nam przyrządzić pyszną i delikatną kaczkę. Można skorzystać z porad naszych najbliższych, ale również poszukać inspiracji w książkach kucharskich. Jednak coraz częściej sięgamy również do informacji zawartych w internecie. Kaczkę możemy przyrządzić nie tylko w całości. Popularna jest chociażby pierś z kaczki czy też skrzydełka. Mięso z kaczki wykorzystać również można jako dodatek do sałatek. Robiąc na obiad rosół, również możemy posłużyć się kaczką do przygotowania wywaru. Oprócz pieczenia, smażenia, czy gotowania kaczki, ciekawą alternatywą jest również jej grillowanie. Z czym serwować kaczkę? Jeśli decydujemy się na podanie kaczki rodzinie lub gościom, warto zastanowić się, z jakimi dodatkami możemy ją serwować.

Kilka najbardziej popularnych produktów, z którymi mięso z kaczki wypada apetycznie to pieczone ziemniaki, kluski ziemniaczane (na przykład kopytka, kluski śląskie), ugotowana kasza, puree ziemniaczane czy też pieczone jabłka. Byłoby dobrze, gdyby nasza kaczka nie tylko przyjemnie wyglądała, ale również świetnie smakowała. Aby tak właśnie było, ciekawym pomysłem jest marynowanie mięsa w sosie. Jaką marynatę zrobić – to już zależy od indywidualnych preferencji. Dodatki w postaci warzyw Mówiąc o dodatkach nie należy zapomnieć o warzywach. Jak w przypadku wielu dań, również i tutaj warto podać jakąś sałatkę czy surówkę. Chyba najbardziej popularna i kojarząca się nieco z dzieciństwem jest czerwona kapusta. Podanie modrej kapusty ze śląskimi kluskami i mięsem z kaczki wypada naprawdę kusząco. Być może ciekawym dodatkiem byłyby marynowane lub smażone buraki. Pomysłów na surówki jest naprawdę wiele.

Niekiedy może być tak, że surówka idealnie nie będzie komponowała się z danym mięsem, ale jej przewagę będzie stanowił smak oraz to, że jest ona naszym ulubionym dodatkiem do wielu potraw mięsnych.