Jak zrobić sos włoski?

Podczas przygotowywania sałatek bardzo często używamy różnego rodzaju sosów. Istnieje wiele przepisów na sałatki, jak również na różne dressingi. Powszechnie przyjęło się, że jeśli przygotowujemy sałatkę grecką, warto wówczas użyć sosu greckiego. Jednak nie musimy trzymać się tak sztywnych reguł, ponieważ to od nas samych zależy, czy do sałatki francuskiej chcemy użyć sosu francuskiego czy może włoskiego. Podobnie jest z przepisem na sałatki. Niejednokrotnie wielu z nas modyfikuje nieco przepis ze względu na własne preferencje smakowe. Sałatka i sos Przygotowanie sałatki nie należy do zbyt trudnych zadań. Prawdą jest, że wystarczy zakupić odpowiednie produkty. Warzywa należy dokładnie opłukać, obrać i pokroić. Czasami przygotowujemy sałatkę z gotowanych warzyw, wówczas oczywiście trzeba je ugotować.

By „podkręcić” smak naszej potrawy, warto przygotować sos. W ten sposób sałatka zyska wyraziste przyprawienie, a całość będzie się świetnie komponować. Coraz częściej na naszych stołach królują kuchnie z całego świata. Dość często zaczynamy korzystać z kuchni włoskiej, która słynie głównie z pizzy, spaghetti, a także aromatycznych sosów. Włoski sos do sałatki Jeśli dysponujemy mała ilością czasu lub po prostu chcemy iść na łatwiznę – możemy kupić gotowy sos, wymieszać go z wodą oraz oliwą – i gotowe. Do samodzielnego przyrządzenia sosu możemy użyć następujących składników: biały ocet, oliwa z oliwek, sok z cytryny, woda, sól, cukier i pieprz. Koniecznie musimy dodać takie zioła jak oregano, bazylia, tymianek, natka pietruszki, a także czosnek, który trzeba drobno posiekać. Byłoby dobrze, gdybyśmy mieli świeże dodatki, ponieważ wówczas uzyskamy znacznie lepszy aromat. Jednak gdy ich nie mamy, możemy użyć suszonych przypraw. Wszystkie wyżej wymienione składniki w odpowiedniej proporcji należy ze sobą połączyć.

W ten sposób otrzymujemy aromatyczny sos włoski do sałatki.