Jak kawa wpływa na poziom cukru?

Budząc się rano, wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez wypicia filiżanki kawy. Na niektórych działa ona bardzo pobudzająco. Sprawia, że człowiek nie jest senny i ma więcej energii. Obecnie istnieje wiele rodzajów kaw. Na rynku dostępna jest kawa mielona, zielona lub czarna ziarna kawy, a także rozpuszczalna. Istnieje również bezkofeinowa alternatywa, do których należy między innymi kawa zbożowa. Napój ten można podawać na wiele sposobów. Wszystko zależy od tego, czy mamy odpowiednie urządzenie. A może po prostu wystarczy nam zwykła mała czarna. Czy kawa ma jakieś dobroczynne właściwości? Z opinii wielu ludzi, a nawet specjalistów wynika, że kawa z jednej strony ma dobroczynne właściwości, a z drugiej strony nie zawsze cieszy się dobrą reputacją. Jednak chyba z wieloma produktami jest podobnie, że na jedno pomagają, a na drugie nam szkodzą.

Prawdopodobnie zawartość kofeiny wpływa na aktywność kory mózgowej. Oznacza to, że w znacznej mierze działa ona pobudzająco na nasze zmysły, percepcje i myślenie. Wiele osób twierdzi, że kawa pomaga spalać tłuszcz, poprawia krążenie krwi, zmniejsza ryzyko depresji czy też zmniejsza ból mięśni. Jak łatwo dostrzec, pozytywnych aspektów jest wiele. Argumenty za i przeciw piciu kawy Oprócz tych korzystnych właściwości niestety zauważalne są również negatywne skutki spożywania kawy. Jednym z nich jest chociażby podnoszenie poziomu cukru we krwi, szczególnie, jeśli spożywamy ją na czczo. Jednak i tutaj istnieją pewne sprzeczności. Ponieważ z jednej strony podnosi poziom cukru, zaś z drugiej kawa ma istotne znaczenie w profilaktyce cukrzycy typu 2. Wynika z tego, że kofeina zmniejsza wrażliwość na insulinę, ale jednocześnie, jako źródło antyoksydantów ogranicza insulinooporność. Wniosek nasuwa się jeden. Można pić kawę, ale nie przesadzać z jej ilością.

Jest to chyba złoty środek w wielu aspektach naszego życia.