Gotowanie i mrożenie grzybów

Grzybobranie to jedno z ciekawszych zajęć w okresie późnego lata i wczesnej jesieni. Do najczęściej występujących grzybów w lesie zaliczyć można podgrzybki, borowiki, prawdziwki, koźlarze, maślaki czy też kurki. Wielu zapalonych grzybiarzy potrafi spędzać kilka dobrych godzin w lesie na poszukiwaniu grzybów. Nie jest to wcale łatwe zadanie. Znalezienie ich wśród mchu, liści, a także gałęzi bywa czasami frustrujące, ale mimo to bardzo przyjemne. Samo spacerowanie w otoczeniu zieleni wprawia nas w pozytywny nastrój, a także dodaje nam wigoru. A jeśli dodamy do tego „zabawę w poszukiwaczy skarbów”, nasz wysiłek będzie w pełni zadowalający.

Suszenie i marynowanie grzybów Co zrobić, kiedy po powrocie z leśnej wyprawy mamy kosz pełen grzybów? Istnieje wiele sposobów na przyrządzenie grzybów. Wszystko zależy od tego, czy chcemy je zachować na dłużej, czy przyrządzić na przykład na obiad. Jednym z patentów jest marynowanie małych grzybków w occie. W taki sposób będziemy mieli świetną przekąskę na towarzyskie spotkania. Dość ciekawym pomysłem jest również suszenie naszych zbiorów. Ususzone grzyby możemy dodawać do sosu, który będzie bardziej aromatyczny. Można z nich również zrobić zupę grzybową, która najbardziej przypomina nam Święta Bożego Narodzenia.

Danie z gotowanych i mrożonych grzybów Jeśli chcemy zachować nasze zbiory na dłuższy czas, wówczas możemy poddać je procesowi głębokiego mrożenia. Jednak zanim zaczniemy to robić, warto zapoznać się z informacjami, które grzyby można mrozić oraz jak to zrobić. Podstawą jest dokładne obranie, wyczyszczenie nożykiem bądź wilgotną szmatką, a następnie osuszenie. Tak przygotowane grzyby będą nadawały się do mrożenia. Obrobione w ten sposób zbiory można również poddać procesowi gotowania. Wystarczy je pokroić na mniejsze kawałki, zalać wodą i gotować. Odpowiednio doprawione i ugotowane grzyby będą ciekawym składnikiem dania obiadowego.

.