Czy naleśniki są lekkostrawne?

Dieta lekkostrawna jest taka, która większości wyjdzie na dobre. Mówiąc dieta, nie mamy tutaj na myśli żadnej restrykcji, a jedynie odpowiedni wybór produktów. Jednak produkty to nie wszystko, ponieważ ważny jest również sposób przygotowywania posiłków. Wiadomo, że taki rodzaj diety jest polecany szczególnie dla osób borykających się z problemami żołądka lub też ludzi starszych. Podstawą skomponowanej diety lekkostrawnej jest unikanie tłuszczu. Lepszym i o wiele zdrowszym sposobem jest gotowanie w wodzie lub na parze, grillowanie bądź też pieczenie, ale w folii aluminiowej.

Czy dieta lekkostrawna nie wyklucza naleśników? Jak wiadomo, większość z nas przygotowuje naleśniki z mąki pszennej i smaży je na tłuszczu. Taki sposób przyrządzania jest sprzeczny z ideą diety lekkostrawnej. Czy można zrobić lekkostrawne naleśniki? Jeśli użyjemy zdrowszej mąki, a także zmienimy tłuszcz czy też sposób smażenia, to mamy szanse na uzyskanie naleśników delikatnych dla żołądka. Dodatkowo powinniśmy zadbać również o nadzienie, bo i ono ma niemałe znaczenie. Mamy tutaj oczywiście na myśli naleśniki na słodko, jak i te bardziej wytrawne z mięsem czy warzywami. Przygotowanie lekkostrawnych naleśników Do przygotowanie lekkostrawnych naleśników będziemy potrzebowali na przykład mąki gryczanej.

Oprócz tego oczywiście jajko, sól i mleko. Byłoby dobrze, gdyby ciasto zostało zrobione dzień wcześniej i włożone na całą noc do lodówki. Jeśli chcemy, by nasze naleśniki były lekkie powinniśmy być zaopatrzeni w nieprzywierającą patelnię. Jest to niezwykle ważne, ponieważ tutaj nie musimy używać tłuszczu. Do tego oczywiście jako nadzienia na słodko możemy użyć na przykład chudego sera twarogowego. Wniosek jest taki, że naleśniki mogą być lekkostrawne, jednak decydują o tym wybrane składniki, a także sposób przyrządzenia.