Czy glukoza w proszku tuczy?

Wśród znanych nam cukrów istotne miejsce zajmuje glukoza. Nie zawsze świadomie spożywamy ją wraz z wieloma produktami.

Tymczasem warto wiedzieć więcej na temat glukozy, ponieważ w pewnych sytuacjach może mieć ona pozytywny wpływ na nasz organizm, a nawet może pomóc w przezwyciężeniu pewnych problemów związanych z niedoborami ważnych dla naszego ciała pierwiastków chemicznych. Należy zacząć od tego, że glukoza jest cukrem występującym w wielu owocach oraz innych naturalnych produktach kojarzonych jednoznacznie z intensywnie słodkim smakiem.

Glukoza zawarta w owocach Obecność glukozy w takich owocach jak winogrona czy banany nie powinna być dla nikogo „wiedzą tajemną”. Warto mieć tego świadomość, ponieważ właśnie te owoce mogą nam pomóc w uzupełnieniu braków energetycznych po wysiłku lub w sytuacjach, gdy nasz umysł musi intensywnie pracować.

Wynika to z charakterystyki glukozy jako cennego źródła energii. Wykorzystanie jej jako składnika w diecie może mieć tym samym bardzo konkretne uzasadnienie również dlatego, iż niektóre świetnie nam znane produkty są nie tylko nośnikiem tego cukru, ale również innych bardzo korzystnych dla organizmu człowieka enzymów oraz związków chemicznych.

Cenne właściwości glukozy Jednym z najbogatszych źródeł glukozy jest miód. Wytwarzany przez pszczoły jest znany ludzkości od setek lat.

Trzeba zdawać sobie sprawę ze wspaniałych właściwości zdrowotnych miodu – potrafi on zwalczać niektóre bakterie, wzmacniać odporność, a dzięki zawartości propolisu nawet walczyć z niektórymi wirusami. Napoje izotoniczne z miodem w składzie można przygotowywać w domu.

Glukoza zawarta w miodzie wspiera uzupełnianie elektrolitów w układzie osmotycznym. Spożywana w rozsądnych ilościach nie przyczynia się do tycia, ponieważ palmę pierwszeństwa w tym zakresie dzierży sacharoza, a więc najbardziej pospolity biały cukier.