Co leczy kwas chlebowy?

Obecnie bardzo modny jest zdrowy, ekologiczny styl życia, a także bycie „fit” i spożywanie naturalnych produktów. W takiej sytuacji warto byłoby wrócić do tego, co gościło na stołach naszych przodków. Przykładem takiego produktu jest kwas chlebowy, czyli specjał powstający podczas fermentacji chleba żytniego lub razowego, z dodatkiem wody, cukru czy owoców. Kiedyś popularny był jako napój, który gasił pragnienie, dobrze smakował i orzeźwiał. Niestety z biegiem czasu odszedł w zapomnienie, jednak teraz klienci w poszukiwaniu dobrej i zdrowej żywności z chęcią sięgają po ten produkt lub nawet sami próbują go zrobić.

Czy prawdą jest, że kwas chlebowy posiada właściwości lecznicze? Kwas chlebowy ma słodko-gorzko-kwaśny smak i posiada brązowo-bursztynowy kolor. Wyczuwalna jest nuta skórki świeżego chleba, co chyba nie jest niczym zaskakującym. Istnieje opinia, że dzięki swoim właściwościom napój ten posiada charakter leczniczy. W skład kwasu chlebowego wchodzą między innymi witaminy i składniki mineralne. Znajdziemy tam witaminy B, C oraz E, które wzmacniają organizm oraz wzbogacają go o witaminę młodości.

Kwas chlebowy jest również dobrym źródłem bakterii kwasu mlekowego oraz enzymów regulujących pracę układu pokarmowego. Zastosowanie kwasu chlebowego Kwas chlebowy dzięki swoim składnikom zyskuje na popularności. Nawadnia, wzmacnia organizm oraz gasi pragnienie nie tylko w letnie i upalne dni. Jeśli mowa o właściwościach zdrowotnych, to istnieje opinia, że specjał ten poprawia krążenie i trawienie, odbudowuje naturalną mikroflorę jelit oraz korzystnie wpływa na przemianę materii. Prawdopodobnie kwas chlebowy poprawia krążenie, dzięki czemu wspomaga i wzmacnia cały układ sercowo–naczyniowy.

Osoby chorujące na cukrzycę czy grzybicę również mogą sięgnąć po kwas chlebowy.