Ciastka z ciasta francuskiego

Ciasto francuskie jest powszechnie stosowane nie tylko do wypieku słodkich smakołyków. Jego zastosowanie jest szerokie również w potrawach wytrawnych. Ciasto to charakteryzuje się delikatnością, dzięki swojej dość specyficznej, warstwowej strukturze w postaci cienkich płatów. By je otrzymać, należy przygotować po pierwsze ciasto podstawowe składające się z mąki pszennej, jaj, soli, octu lub kwasku cytrynowego. Po drugie ciasto maślane, które składa się głównie z masła oraz niewielkiej ilości mąki. Tak przygotowane podkłady należy w odpowiedni sposób ze sobą połączyć i wówczas mamy gotowe ciasto francuskie. Ciasto francuskie i niespodziewany gość Pozytywnym aspektem jest to, że wszelkiego rodzaju wyroby z ciasta francuskiego możemy dość szybko przygotować. Mowa tutaj oczywiście o kupnym cieście francuskim, chociaż wiadomo, że własnoręcznie wykonane jest o niebo lepsze. W sytuacji, kiedy mamy w lodówce paczkę ciasta francuskiego możemy mieć pewność, że w momencie wizyty niespodziewanych gości mamy szansę na przygotowanie czegoś pysznego.

Wówczas ciekawym pomysłem jest zrobienie ciastek z ciasta francuskiego. Dzięki swojej delikatności wykonane przez nas smakołyki mogą zachwycić nie jednego odwiedzającego. Proste ciasteczka Pomysłów na ciastka z ciasta francuskiego jest bardzo dużo. Można z niego formować rożki i nadziewać jabłkiem, wykrawać prostokąty czy kwadraty i wykładać na nie słodkie nadzienie w postaci czekolady, dżemu czy też marmolady. Kolejnym znanym pomysłem są nadziewane grzebienie. Są również ciastka w kształcie koperty z masą serową lub makową. Jak widać liczba pomysłów jest dość obfita. Formę i kształt ciastek z ciasta francuskiego możemy nadać sami. Podobnie z nadzieniem, które możemy wykorzystać.

Prawda jest taka, że to wszystko zależy od naszych zachcianek i upodobań.